v

Fazole už před vařením nenamáčíme a brambory chutnají jako nové i uprostřed zimy: Geniálně triky, které při vaření využijete denně!

Pár vynikajících triků, které při vaření a přípravě potravin využijete denně!

Zelená zelenina si zachová barvu

Zelená zelenina, například hrách či fazolka, špenát apod., Si udrží intenzivnější přírodní
barvu, pokud přidáte do vody na vaření jednu lžičku jedlé sody.

Luštěniny se uvaří rychleji

Zapomněli jste namočit fazole před vařením? Nezoufejte. Použití sody zrychlí vaření luštěnin. Stačí přidat jednu lžičku jedlé sody na 4 litry vody. Navíc pomáhá i proti nadýmání …

 

  • S.O.S. když zapomenete namočit fazole

Před tím, než jdete vařit fazole či hrách, jste určitě zvyklí na to, že luštěniny necháváte přes noc namočené ve vodě. Už to ale nemusíte dělat. Do misky nalijte vodu a nasypte luštěniny. Vložte do mikrovlnné trouby a nechte ohřívat 10 minut při středním stupni ohřevu. Poté nechte luštěniny stát v misce s vodou ještě jednu hodinu a můžete začít vařit bez zdlouhavého čekání.

  • Z česneku vám nebude těžko

Česnek má řadu blahodárných účinků pro naše tělo a je neocenitelným pomocníkem při vaření. Patříte i vy mezi ty, kterým bývá z něho těžko? Zkuste ho rozkrojit na polovinu a vytáhnout z něj zelený stonek – právě ten způsobuje žaludeční potíže.

  • Cibuli a česnek nepřidávejte najednou

Nikdy nepřidávejte česnek na pánev zároveň s cibulí. Cibule potřebuje pro přípravu minimálně 8 minut, česnek zhruba 30 sekund. Když je přidáte v téže chvíli, česnek se připeče a zhořkne.

  • Měkké maso


Pokud maso při pečení nechce dobře změknout, pokropte ho 1-2 lžícemi octa. Změkne rychleji.

  • Brambory

Brambory ve slupce při vaření nepopraskají, když k nim do vody přidáte trochu oleje nebo octa. Ty, které si zvyknou snadno rozvařit, vařte vždy ve slané vodě.

Omrzlé brambory zachráníte slanou vodou. V mírně teplé místnosti je namočte do osolené vody (na 1 litr vody počítejte 100 g soli) dokud nezměknou. Tak vydrží čerstvé 2-3 dny. Omrzlé, nasládlé brambory můžete použít i na přípravu sladkých moučných jídel nebo na smažení.

Staré brambory mohou při vaření zčernat. Nepěknému zbarvení zabráníte tak, že přidáte do vody na vaření trochu mléka nebo je po oloupání ponořte na chvíli do vody s octem. Chuť starých brambor vylepšíte, pokud do vody při vaření přidáte trochu cukru, mléka nebo citrónové šťávy.

  • Perfektní pečené brambory

Tajemstvím dokonale upečených brambor (takových nakrájených na kostky) je předem brambory povařit. Stačí pět nebo deset minut ve slané vodě, pak hodit na plech a strčit do trouby. Na povrchu budou pěkně křupavé, vnitřek bude jemný.

Náš tip: Pokud při vaření brambor přidáte do vody trochu tuku, zabráníte jejich překypění.

  • Na vaření rýže

Pokud musíš po vaření cedit z hrnce vodu, tak to neděláš správně. Vař rýži v poměru dva hrnky vody na jeden hrnek rýže na nízké teplotě v hrnci na rýži a s poklicí. Ke konci prohrábnout vidličkou a nech dojít. Rýže bude vláčná, ani tvrdá, ani na kaši – prostě ideální.

  • Kukuřice

Kukuřici nikdy nevařte ve slané vodě, protože by byla příliš tvrdá. Přidejte pár kapek citrónové šťávy a kukuřice si tak udrží svou zlatou barvu.

  • Zelí si zachová vitamíny
  • Soda bikarbóna urychlí vaření nejen luštěnin, ale i zelí. Navíc díky ní v uvařené zelí zůstane více vitamínů. Stačí, když přidáte jednu lžičku jedlé sody.

Aby lívance nebyly mastné


Pokud vám překáží v lívancích přílišná mastnota, zkuste jej nejprve opéct v troubě na plechu a pak je osmažte v horkém tuku na pánvi.

Autor: admin

Nadýchaný vysoký piškot z hrnce: Nemusíte ani zapínat troubu a máte korpus jako od zkušeného pekaře!

Kdo čeká návštěvu, ten jejich vyváží zlatem: 19 překrásných inspirací na studené obložené mísy ze česko-slovenské domácnosti domácností!