v

Nadýchaný vysoký piškot z hrnce: Nemusíte ani zapínat troubu a máte korpus jako od zkušeného pekaře!

Díky tomuto receptu získáte jemný, nadýchaný, vysoký korpus, který můžete plnit krémem podle chuti a vytvořit tak jedinečný dort. Piškot neklesne a je opravdu velmi chutný, ačkoli se připravuje velmi netradičně – v hrnci na sporáku!

 

potřebujeme:
6 vajec

215 g krystalového cukru

170 g hladké mouky

1 balíček vanilkového cukru

1 lžičku prášku do pečiva

špetku soli

postup:
1. Hrnec s průměrem 22 cm a výškou 15 cm obalíme pečícím papírem.

2. Na sporák si dáme desku, aby nám korpus nepřihořel.

3. Oddělíme si bílky od žloutků. Do misky na bílky přidáme špetku soli a vyšleháme sníh.

4. Postupně přidáváme poloviční množství cukru, vanilkový cukr a šleháme dál, dokud není sníh pevný a hustý.

5. Zbylý cukr nasypeme do misky se žloutky a šleháme do nadýchané lehké pěny.

6. Polovinu sněhu z bílků přimícháme zlehka do žloutkové hmoty a při nízkých otáčkách zapracujeme mixérem.

7. Mouku si 2krát prosejeme, smícháme s práškem do pečiva a ještě jednou prosejeme přímo do směsi ze žloutků a bílků. Opatrně promícháváme špachtlí pohybem zdola nahoru, dokud nevznikne homogenní těsto bez hrudek.

8. Těsto smícháme zlehka se zbylým sněhem, dokud se vše nespojí.

9. Přeložíme ho do hrnce a povrch uhladíme. Hrnec zakryjeme nejprve vlhkou utěrkou, poté pokličkou.

10. Položíme na desku, pokličku zatížíme a piškot připravujeme na slabém ohni 45 – 60 minut. Potom odložíme pokličku a pokud je piškot navrchu suchý, znamená to, že je hotový.

11. Odstavíme ze sporáku a piškot necháme dalších 10 – 15 minut pod pokličkou.

12. Poté ho pomocí talíře otočíme a vyklopíme na mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout. Následně ho zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na noc do chladničky.

Díky tomuto postupu připravíte velmi jemný a nadýchaný korpus, vysoký 9,5 cm. Překrojte ho na několik plátů a naplňte oblíbeným krémem. Získáte krásný, vysoký dort, který můžete dekorovat dle vlastního vkusu.

Přejeme dobrou chuť!

Autor: admin

Covid a následky? Vědci vysvětlili, proč je tak zákeřný! Tohle může napáchat!

Fazole už před vařením nenamáčíme a brambory chutnají jako nové i uprostřed zimy: Geniálně triky, které při vaření využijete denně!