Tahle vánočka byla vítězným receptem v kulinářské soutěži. Nyní si tuto fantastickou vánočku můžete upéct i vy doma!
potřebujeme:
600 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
120 g másla
5 – 6 žloutků
100 ml mléka
vanilkovou pastu nebo esenci
citronovou pastu (nebo kůru z citronu)
50 g čerstvého droždí
100 g rozinek
50 g mletých mandlí
10 g soli
1 vejce na potření
sekané mandle na posypání
Recept pokračuje na další straně
Postup:
Jako první si připravíme kvásek. Do hrnce si nalijeme přiměřené množství mléka, přidáme trochu cukru a mléko si mírně zahřejeme. Stejně dáme na sporák trochu ohřát i máslo. Mléko musí být po zahřátí jen teplé, ne horké. Rozdrobíme do něj droždí, dobře promícháme aby se rozpustilo a nasypeme trochu mouky, aby nám vzniklo takové řidší těstíčko. Přikryjeme ho bavlněnou utěrkou a necháme nakynout.
V samostatné míse si vyšleháme žloutky s cukrem do krásné nadýchané pěny. Přidáme vanilku, citronovou kůru a promícháme. Vezmeme si rozpuštěné máslo (opět platí, že nesmí být horké) a postupně ho zašleháme do žloutkové směsi .
Následně přidáme i vykynutý kvásek a sůl. Řídké suroviny vyšleháme metličkou a postupně zapracujeme po částech mouku. Těsto mícháme dokud se nepřestane lepit na stěny mísy .
Na závěr hnětení zapracujeme do těsta rozinky a mandle. Potom ho odložíme na teplé místo a necháme vykynout. Když je těsto vykynuté, vyformujeme si ho na hrubší válec a rozřízneme na 6 přibližně stejných kusů.
Ty pak vyválíme do kuliček a následně na hrubší nudle, z nichž budeme zaplétat vánočku. Pokud je těsto dobře vypracované, při vyvalování již není nutné mučí pracovní desku a těsto se odlepuje samo i bez toho.
Prameny dáme pak k sobě tři a tři na dvě strany, konce spojíme a zatížíme hrncem s vodou, abychom mohli začít zaplétat vánočku. Ruce pracují křížem, takže pravá ruka pracuje na levé straně a naopak levá na pravé.
Vánočku pleteme vždy tak , že bereme pramen z vnější strany a ukládáme ho do vnitřní.