v

Sváteční vánočka podle receptu babičky. Fantastický přehledný recept, který zvítězil v kulinářské soutěži !

Tahle vánočka byla vítězným receptem v kulinářské soutěži. Nyní si tuto fantastickou vánočku můžete upéct i vy doma!

potřebujeme:

600 g polohrubé mouky

120 g krupicového cukru

120 g másla

5 – 6 žloutků

100 ml mléka

vanilkovou pastu nebo esenci

citronovou pastu (nebo kůru z citronu)

50 g čerstvého droždí

100 g rozinek

50 g mletých mandlí

10 g soli

1 vejce na potření

sekané mandle na posypání

Recept pokračuje na další straně

Postup:

Jako první si připravíme kvásek. Do hrnce si nalijeme přiměřené množství mléka, přidáme trochu cukru a mléko si mírně zahřejeme. Stejně dáme na sporák trochu ohřát i máslo. Mléko musí být po zahřátí jen teplé, ne horké. Rozdrobíme do něj droždí, dobře promícháme aby se rozpustilo a nasypeme trochu mouky, aby nám vzniklo takové řidší těstíčko. Přikryjeme ho bavlněnou utěrkou a necháme nakynout.

V samostatné míse si vyšleháme žloutky s cukrem do krásné nadýchané pěny. Přidáme vanilku, citronovou kůru a promícháme. Vezmeme si rozpuštěné máslo (opět platí, že nesmí být horké) a postupně ho zašleháme do žloutkové směsi .

Následně přidáme i vykynutý kvásek a sůl. Řídké suroviny vyšleháme metličkou a postupně zapracujeme po částech mouku. Těsto mícháme dokud se nepřestane lepit na stěny mísy .

 

Na závěr hnětení zapracujeme do těsta rozinky a mandle. Potom ho odložíme na teplé místo a necháme vykynout. Když je těsto vykynuté, vyformujeme si ho na hrubší válec a rozřízneme na 6 přibližně stejných kusů.

Ty pak vyválíme do kuliček a následně na hrubší nudle, z nichž budeme zaplétat vánočku. Pokud je těsto dobře vypracované, při vyvalování již není nutné mučí pracovní desku a těsto se odlepuje samo i bez toho.

Prameny dáme pak k sobě tři a tři na dvě strany, konce spojíme a zatížíme hrncem s vodou, abychom mohli začít zaplétat vánočku. Ruce pracují křížem, takže pravá ruka pracuje na levé straně a naopak levá na pravé.

Vánočku pleteme vždy tak , že bereme pramen z vnější strany a ukládáme ho do vnitřní.

 

Hotovou vánočku uložíme na plech pokrytý pečícím papírem, natřeme vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi a necháme ji ještě nakynout. Pak ji pečeme při teplotě 160 – 170 ° C a pečeme ji asi 40 minut .

Hotovo. Nyní stačí už jen posypat práškovým cukrem a můžeme podávat.

Přejeme dobrou chuť!

VIDEO POSTUP :

Autor: admin

Nemáte drobné na nákupní vozík? Toto je trik, jak ho odjistit i bez mince

Jak na dlouhé večery? Magnetická stavebnice NeoCube zabaví