v

Toto je nejlepší švestkový koláč, jaký jsem kdy dělala: Švestky můžete nahradit i jiným ovocem a ten krém je božský!

Tento švestkový koláč, který můžete připravit z jakéhokoliv jiného ovoce, je výjimečný hlavně krémem na vrchu. To je to, co ho dělá jedinečným!

Naučila jsem se ho od mojí kamarádky Jany, která ho má od své mamky. Tento recept je opravdová bomba!

Co budeme potřebovat:

300 g hladké mouky
150 g másla
2 žloutky
3 lžíce kr. cukru
1 bal. prášku do pečiva
1 lžíci zakysané smetany
špetku soli

na vrch:

1 kg švestek
3 žloutky
5 bílků
1 bal. vanilkového pudingu
150 ml zakysané smetany
4 lžíce kr. cukru
skořici podle chuti
5 lžic krupice

postup:

Mouku smíchejte s cukrem, práškem do pečiva, solí a změklým máslem.

Přidejte žloutky a kysanou smetanu a uhněteme těsto. (Pokud se Vám těsto dostatečné nelepí, můžete si trochu pomoci zakysanou smetanou).

Z takto vzniklého těsta si uděláme tenký plát a vložíme ho na vymazaný nebo pečícím papírem vystlaný plech. Tloušťka plátu by měla být cca 0,5 cm.

Těsto posypeme dvěma lžícemi krupice (tenká, tak akorát aby absorbovala švestkovou šťávu).

Oloupeme a nakrájíme si švestky na půl – pokládáme je vzhůru nohama, posypeme skořicí a posypeme zbývajícími 3 lžícemi krupice.

krém

Vezmeme si bílky a společně s cukrem ušleháme tuhý sníh. V hrnci smíchejte vaječné žloutky s pudinkovým práškem a zakysanou smetanou. Nakonec obě směsi pečlivě promícháme a nalijeme na ovoce a zarovnáme.

Pečeme v předehřáté troubě 40-45 minut při teplotě 170-180 ° C. Nezapomeňte koláč v průběhu pečení kontrolovat – každá trouba peče jinak. Můžete si koláč překrýt pečícím papírem i z horní části.

Dobrou chuť!

Autor: admin

Češka koupila zdevastovaný byt a neuvěříte jak ho za dva měsíce proměnila

Nepotřebujete strouhanku a ani jedno vejce: Vyzkoušejte fantastické domácí karbanátky s bramborami a zakysanou smetanou!