v

Zázračné těsto na moravské koláče bez kynutí: Nejlepší recept od mé tchýně, peče je i na svatby!

Zázračné těsto na moravské koláče bez kynutí: Nejlepší recept od mé tchýně, peče je i na svatby!
Toto těsto je výborné. Mám ho od tchýně, které peče tyto koláčky i na svatby. Je velmi dobré na moravské koláče, buchty, i jiné dobroty, které běžně děláte z klasického kynutého těsta. Koláčky jsou za chvíli na stole!

 

NA TĚSTO: 500g hladké mouky, 40 g droždí, 80g krupicového cukru, 1 hrnek mléka (250ml), 100 g másla, 2 žloutky, špetka soli, NA POTŘENÍ: 1 vejce, NA DROBENKU: máslo, polohrubá mouka a krupicový cukr, VNITŘNÍ NÁPLŇ: 500g tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, VRCHNÍ NÁPLŇ: švestková nebo hrušková povidla nebo ořechová náplň (= 100g mletých vlašských ořechů, 100ml mléka, 50g krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 50g drcených piškotů)

POSTUP PŘÍPRAVY

Moje prababička nikdy nebyla na Moravě, celý život strávila ve středních Čechách. Přesto mi odmalička pekla koláče, kterým říkala “moravské dvojctihodné”. Těžko říci, jak dalece se její recept vzdálil původním valašským dvojctihodným koláčům, ale podle mě a mých chuťových buněk je dokonalý tak, jak je. 🙂

Z ingrediencí podle tohoto receptu budete mít 24 koláčů.

TĚSTO:
1/ Suroviny, které uchováváte v lednici, vyndat cca 2 hodiny před zaděláním těsta na pokojovou teplotu (vejce, mléko, droždí).
2/ Kvásek: Do poloviny mléka (vlažného) v hrnečku rozdrobit droždí a přisypat lžíci cukru. Kvásek nechat vzejít na teplém místě. (Musí se dělat bubliny.)
3/ Zadělání těsta: 
a/ Ručně: Rozpuštěné máslo, žloutky a zbytek cukru společně utřít v míse do pěny. Přidat mouku, špetku soli, kvásek a zbytek mléka, vypracovat vláčné těsto.
b/ V pekárně: Do pekárny postupně vložit rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka, mouku, špetku soli, zbytek cukru a kvásek. Zapnout a nechat těsto propracovat.
4/ Těsto není nezbytně třeba nechávat vykynout, koláče v tom případě velmi ochotně naskočí přímo v troubě. Ovšem i pokud necháte těsto v klidu vykynout na teplém místě (max. hodinku), budou koláče stejně vynikající a budou mít stabilnější tvar. Jde tedy spíš o to, kolik máte času.

VNITŘNÍ TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
Tvaroh, žloutky a oba druhy cukru spolu pořádně promíchat v misce.

VRCHNÍ NÁPLŇ: 
U nás doma děláme každou třetinu koláčů s jinou vrchní náplní: 8 koláčů se švestkovými povidly, 8 s hruškovými povidly a 8 s ořechovou náplní. Povidla stačí na koláče prostě nandat (maximálně je trochu zahustíte piškoty, pokud máte příliš tekutá, nebo rozmělníte s alkoholem, pokud máte příliš tuhá), k ořechové náplni připojuji postup, jak ji dělám právě já, a to v množství (viz. seznam přísad nahoře) právě na zmíněných 8 koláčů.
Ořechová náplň: 
1/ Do hrnce nalít mléko, osladit a přivést k varu.
2/ Přidat mleté ořechy a nechat chvíli probublávat.
3/ Směs stáhnout z plamene a zahustit vmícháním drcených piškotů.

 

POKRAČOVÁNÍ NA DALŠÍ STRÁNCE ➔

Autor: admin

Moje babička z Polska mi připravila jejich verzi segedínského guláše a byl vynikající! Zde je recept

Zázračná rostlinka, která léčí ekzém, psoriázu, dermatitidu a další kožní alergie